Masinile monodisc - ce sunt si la ce se folosesc

Masinile monodisc - ce sunt si la ce se folosesc

Statistic vorbind, mașinile monodisc sunt cele mai vândute echipamente din domeniul întreținerii pardoselilor.

Caracteristica lor principala este versatilitatea, permițându-le sa opereze la fel de bine pe pardoseli din piatra naturala, beton, lemn, PVC, linoleum, gresie, mocheta etc. 

Daca la inceput aceste mașini erau folosite preponderent pentru sarcini de spălare si curățare, astăzi un monodisc puternic poate realiza cu ușurință si la parametri optimi orice tip de sarcina, de la lustruirea parchetului si pana pana la șlefuirea si degrosarea suprafetelor extrem de dure, cum ar fi granitul.


Comparativ cu alte tipuri de echipamente, un monodisc este o masina extrem de convenabila, datorită prețului mic, gamei foarte largi de sarcini pe care le poate realiza și portabilității. Faptul ca se conecteaza în general la rețeaua electrica de 220 V 50/60 Hz înseamnă ca poate fi folosita practic în orice locatie. 


Avantajele competitive pe care le oferă un asemena utilaj au atras categorii din ce în ce mai diverse de utilizatori: dacă inițial era preferat în special în sectorul HoReCa si de către profesioniștii în curatenie, astăzi orice meseriaș în domeniul întreținerii pardoselilor dispune de un asemena echipament. Chiar si unele locuințe sau firme mici care se ocupa de curățenie în regim propriu investesc în mașini monodisc.


Dar ce sunt de fapt mașinile monodisc? 

Mașinile monodisc sunt echipamente profesionale care se bazează pe un singur disc rotativ (de unde si numele) care vine prin intermediul unei game variate de accesorii si consumabile în contact cu o suprafata, cu scopul de a desfășura diferite sarcini. 


Rotația discului (ce poate fi disc tragator pe care se montează diverse consumabile, perie, disc termic etc.) este susținută de un motor, ideal montat direct pe centrul capului utilajului ca sa descarce puterea în mod egal în toate directiile, pentru a obține o acțiune uniforma la nivel de suprafata. 

Masinile monodisc sunt concepute la diverse rotații. Viteza cu care padul sau peria se rotește afectează direct tipul de acțiune pe care o exercita asupra pavimentului si rezultatul final. 

Masinile monodisc de obicei se rotesc la viteze între 150 si 175 rpm (rotatii pe minut). Monodiscurile dual speed lucrează între 150 - 350 rpm. 

Monodiscurile cu viteza de 227 rpm reduc timpul de lucru cu pana la 32% fata de varianta de 154 rpm.


Masinile monodisc se folosesc cu o mișcare ca de pendul, dintr-o parte intr-alta. 

Desi este nevoie de un minim de experiență si atenție pentru a le opera în mod optimal, instruirea operatorului este incomparabil mai simpla si rapida fata de celelalte tipuri de mașini pentru întreținerea pardoselilor. 


Faptul ca au o greutate redusă comparativ cu alte echipamente si majoritatea au mânerul rabatabil si accesoriile ușor de montat și demontat (manual, fără sa fie nevoie de chei sau alte unelte) asigura monodiscurilor un mare nivel de mobilitate, pretandu-se pentru firmele mici și liber profesionisti, care nu dispun de mijloace de transport si manevrare a utilajelor mari. In cazul mașinilor monodisc, este suficient un singur operator pentru manevrare si operațiuni de încărcare-descărcare. Printre sarcinile pe care le poate susține o mașină monodisc, enumer:


 • Degrosarea si slefuirea pietrei naturale (granit, marmura, travertin, onix, mozaic, diferite tipuri de pavele etc.)
 • Degrosarea si slefuirea betonului, sapei autonivelante, sapei epoxidice, asfaltului etc.
 • Slefuirea parchetului
 • Cristalizarea pavimentelor din marmura sau alte pietre calcaroase
 • Polisharea (lustruirea) strict mecanica sau cu ajutorul soluțiilor chimice a diferitelor tipuri de pavimente
 • Indepartarea urmelor de adezivi chimici rezistenți de pe pavimente
 • Zgarierea pardoselilor premergătoare altor tipuri de lucrare (scarifying)
 • Buciardare
 • Decapare a vechilor straturi de ceara sau polish, precum si a murdăriei incrustate pe pardoseala
 • Spray buffing
 • Spalarea pardoselilor sau suprafetelor - monodiscurile cu front de lucru mic se pot folosi inclusiv pe spații înguste cum ar fi scarile iar monodiscurile foarte mici cum ar fi Comby pot fi folosite inclusiv pe suprafetele verticale. 
 • Samponarea si spălarea mochetelor si covoarelor - monodiscurile cu front de lucru mic se pot folosi inclusiv când acestea sunt instalate pe spații înguste cum ar fi scarile. 


Diferitele accesorii si consumabile, viteza de rotație si mai ales puterea motorului vor determina dacă monodiscul ales poate îndeplini unele dintre aceste sarcinii sau chiar pe toate. 


Recomandarea mea este, desigur, ca dacă ești profesionist sa alegi întotdeauna topul de gama, pentru a putea executa cu același utilaj cât mai multe tipuri de lucrări și a putea amortiza mai rapid investitia. 

De aceea cea mai buna alegere dacă vrei sa desfășori lucrări multiple este o mașină cu front de lucru de 43 cm și cu minim 2,5 CP. 

Dar cum diferența de preț este destul de mică, și mai convenabila este investiția intr-o masina monodisc PHOENIX 43HDH cu 2600 W putere sau 3,5 CP - cel mai puternic monodisc de pe piața din România la momentul actual! 

Pretul “incape” in limitele unui card de credit obișnuit și poți începe imediat sa efectuezi lucrările care-ți vor recupera investitia. 


Daca ești nehotărât inca, citește aici despre 8 Criterii de selecție a unei mașini monodisc sau contactează-ne telefonic la nr. 0754 054 103. 

.

.

.


Taguri:

Comentarii