Indrumar de intretinere pentru pietre naturale: GRANIT

Indrumar de intretinere pentru pietre naturale: GRANIT

Robust, elegant si durabil, granitul este printre elementele naturale cele mai pretuite in arhitectura si designul spatiilor, fie ele rezidentiale sau comerciale, situate la interior sau la exterior.

Desi nu este pretentios, ca sa-si pastreze aspectul si calitatile in timp, granitul are nevoie de atentie speciala. 

Asta inseamna o procedura de îngrijire și soluții care sa fie întotdeauna compatibile cu structura pietrei, în primul rând pentru a fi eficiente, dar și pentru a nu deteriora materialul.

Fie ca vrei sa te asiguri ca mesterii pe care i-ai chemat fac treaba cu profesionalism, fie ca preferi principiul DIY, mai jos gasesti un scurt indrumar care iti prezinta in mod simplu si practic principalele proceduri, echipamente si solutii pentru a avea grija de suprafetele din granit. 

Atentie! Inainte de aplicarea procedurilor descrise mai jos, asigura-te ca piatra ta naurala este intr-adevar granit, pentru ca anumite procedee si solutii propuse mai jos vor deteriora alte tipuri de piatra (in special marmura si alte pietre calcaroase) deoarece acestea au in structura lor alte componente chimice!


Curatarea

Aceasta operatiune vine intotdeauna inaintea oricarei alte proceduri, de aceea are un loc aparte.

Cu cat piatra este mai curata, cu atât tratamentele succesive vor fi mai ușoare.


Pentru rezultate optimale, trebuie sa iei în considerare patru factori majori:


Cei 4 factori ce influențează procesul de curățare a suprafetelor


Actiunea chimica:

Este foarte important sa alegi substanța de curatare adecvata, deoarece pietrele au durități diferite, pH-uri diferite și reacții diferite fata de componentele chimice.


Timpul de acțiune:

Timpul de acțiune este timpul ce trebuie alocat procesului de curățare. De asemenea, majoritatea agentilor de curatare au nevoie de un minim de timp pentru a actiona.


Actiunea mecanica:

Identificarea si folosirea echipamentului de curățare corect pentru obținerea rezultatului dorit duce la rezultate mai bune și mai rapide.

De asemenea, anumite pietre nu pot fi curățate fără utilizarea mașinilor potrivite. În anumite cazuri, din cauza mărimii ariei ce trebuie curățata, fără echipamentele potrivite este imposibil sa se obțină o curățenie satisfăcătoare în termeni de calitate și cost.


Temperatura:

In multe cazuri, temperatura apei are impact imediat in procesul de indepartare a unui anumit tip de murdărie. De exemplu, apa calda împreună cu detergentul potrivit este necesară pentru îndepărtarea murdăriei grase, deoarece temperatura ridicata ajuta la dizolvarea moleculelor de grasime. 

Dupa ce piatra este curata, va fi probabil necesar sa devina și strălucitoare.

Din acest motiv voi include în acest post și sugestii de ceruri manuale și soluții de polishat. 


Proceduri generale

Mai jos găsești pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru un tratament corect al pietrelor naturale în general și granitului în special:


Curatenia post-montator

Una dintre cele mai importante sarcini este curățarea adecvată a suprafetei după ce a fost montată, pentru a îndepărta resturile de ciment și alte reziduuri.


Protejarea suprafetei

Protejarea suprafetei este indispensabila pentru a păstra în timp frumusețea originala a granitului.

Pietrele naturale au porozitatea lor; au fost create de către natura, astfel ca fiecare piatra are proprietăți chimice diferite.

Pentru a preveni patarea, cei mai buni protectivi sunt cei de la Bellinzoni


Intretinerea

Dupa protejare este necesar sa adopți un program de întreținere potrivit. 

Desi la o prima vedere pot părea diferite, toate suprafetele create de natura au necesități similare. De pilda, pietrele au fost create de catre natura la fel ca pielea noastră; ne îngrijim pielea curatand-o și protejand-o aplicând creme și lotiuni. Grija pentru pietrele naturale ar trebui sa fie la fel: folosirea detergentului potrivit și a tratamentelor succesive potrivite. Ingrijirea corespunzătoare prelungite durata de viață și aspectul estetic. Granitul nu este foarte pretentios cand vine vorba despre mantenanta, dar are nevoie totusi de produse specifice.  


Renovarea

Din cauza traficului și acțiunii mediului pe care piatra naturala trebuie s-o suporte, uneori pete și zgârieturi apar pe pardoseala. 

In acest caz, o operațiune de renovare ar putea fi necesară pentru a readuce granitul la aspectul inițial, prin folosirea de instrumente și soluții care sa-i prelungească durata de viață. 


Acum ca am stabilit cele 4 mari aspecte de avut in vedere, sa le detaliem: 


Curatenia post-montator

Toate resturile de ciment rămase după montarea plăcilor și chinuirea rosturilor trebuie îndepărtate prin folosirea soluțiilor potrivite. 

Produsul cel mai bun în acest scop este detergentul extra forte BERT 27.

Dilueaza produsul în proporție de 1:10 in apa curata (dilutia poate varia în funcție de dimensiunile suprafetei și rezistenta resturilor de ciment).

Spală folosind o mașină monodisc echipata cu pad abraziv (verde) și îndepărtează apa murdara și reziduurile folosind un aspirator pentru lichide. 

In timpul procesului de curățare este foarte important sa clătești foarte bine suprafața pana ce apa de clatit rămâne transparenta; asta înseamnă ca nu au mai rămas reziduuri pe pardoseala. 

Daca este necesar, resturile pot fi îndepărtate folosind un mop; depozitele de ciment pot fi îndepărtate și manual folosind o perie (in special pe suprafetele mici sau verticale cum ar fi peretii sau fatadele). 


Vreau sa subliniez un aspect: dacă după montare curățenia nu se efectuează în mod corect, pe suprafață va rămâne o pelicula invizibila de șlam care în timp va capta praful sau va interfera în procedurile succesive de întretinere a suprafetei.


Dupa curățarea cu BERT 27 este foarte important sa se neutralizeze aciditatea; astfel, ultima clatire trebuie efectuată cu apa și putin detergent alcalin care va neutraliza acidul, redând pietrei un pH echilibrat.

Neutralizarea poate fi efectuată cu Detergent LEM 3 diluat 1:50 în apa. 


Zonele speciale si dificile

La momentul instalării sau al construcției clădirii, pot apărea unele pete pe suprafetele din granit din cauza uleiurilor, grăsimilor solide sau ruginei. 

Doua produse specifice pot fi folosite în acest caz:

Pasta pentru îndepărtarea petelor MANGIAMACCHIA

Gelul pentru îndepărtarea reginei RUST REMOVER


Echipamente recomandate:

Echipamente recomandate pentru curățenie post montare granit


Protejarea suprafetei

Pietrele naturale au nivelul propriu de porozitate, sunt elemente naturale și astfel fiecare piatra are propriile caracteristici chimice.

Pentru prevenirea petelor, Bellinzoni produce o gama completa de agenți de protecție, specifici pentru fiecare tip de piatra in parte.

Solutiile protective se impart in doua categorii principale: hidrofuge și anti-pata. 

Produsele hidrofuge oferă protecție împotriva petelor de apa și umezeala.

Produsele anti-pata oferă o protecție mai ampla.

În funcție de componentele lor, aceste soluții pot fi împotriva infiltrațiilor de apa, umezeala, grăsimi și uleiuri, salpetru, eflorescente etc.


Metoda de aplicare este aceeași pentru fiecare produs:

Se aplica pe suprafață curata și uscata. Metoda va depinde în primul rând de dimensiunea suprafetei. Aplicarea se poate efectua cu ajutorul unei pensule, role, mop sau aplicator pentru ceara, inclusiv pulverizator sau prin imersiune în cazul obiectelor decorative mici.

Este recomandat sa se aplice produsul urmând linia rosturilor pentru a evita darele. 

Odata ce protectivul a fost aplicat în cantitatea corecta, lasă suprafață sa se usuce în mod natural. 

In caz de aplicare in exces, resturile pot fi îndepărtate prin frecarea suprafetei cu o lavetă îmbibată în același protectiv. 


Echipemente recomandate:

Echipamente recomandate pentru protejarea granitului


Intretinerea suprafetei

Dupa etapa de protejare este necesar sa-ti faci un plan de intretinere a supraftei din granit. 

Programul de intretinere trebuie conceput special pentru respectiva suprafata sau proiect si va depinde in primul rand de orientare (suprafata verticala sau orizontala), situare (la interior sau exterior), agenti atmosferici, nivel de trafic, destinatia spatiului, dimensiunile suprafetei etc. Te putem ajuta cu un program personalizat bazat pe toti acesti factori (daca ne trimiti email la sales1@maertools.com ) dar iata mai jos cateva linii generale:

Rezidente, birouri, pardoseli sub 500 mp

Curatenia zilnica:

Spala suprafata folosind detergentul LEM 3. Diluează 1:20 în apa și spală folosind un mop sau o lavetă curata. Pentru a menține strălucirea originala a granitului, recomand aplicarea unei cere lichide speciale emulsifiate (CEARA LICHIDA RR/1) la fiecare 2-3 luni.

Aceasta ceara conferă o strălucire calda suprafetei și o menține curata și strălucitoare.

Pentru întreținerea ușoară și rapida a pardoselilor nu foarte murdare, poți folosi detergentul autolucidant LAVA LUCIDA L&L pentru întreținere zilnică.

Dilueaza produsul 1:30 - 1:50 în apa calda și aplica folosind un mop. L&L curata și ceruieste printr-o singura operațiune, deci este varianta ideala daca nu pati aloca foarte mult timp intretinerii pardoselii din granit.


Echipamente recomandate:

Echipamente recomandate pentru întreținere granit suprafețe mici


Suprafete peste 500 m2, cinematografe, shopping malls, aeroporturi etc.

Curatenia zilnica:

Din cauza dimensiunii suprafetei este necesar sa se folosească echipamentul adecvat și soluția potrivită.

Dupa protejarea pardoselii, rutina de întreținere recomandata este sa se folosească LAVA LUCIDA L&L cu o mașină de spalat-aspirat. 

Se toarnă produsul LAVA LUCIDA L&L direct în rezervorul mașinii. Se diluează 1:50 în apa și apoi se spală suprafața.

Alegerea mașinii de spalat-aspirat depinde de dimensiunile ariei de intretinut. 

Uneori petele de la reziduurile alimentare, pământ etc. pot rămâne pe pardoseala chiar dacă piatra a fost protejata în precedenta cu o soluție specifica. 

Este recomandata curățarea acestor zone folosind ULTRA STRIPPER diluat 1:20 în apa calda.

Se curata manual cu un mop sau burete ori mecanic folosind o mașină monodisc sau de spalat-aspirat.

De asemenea, intreaga suprafață trebuie curățata în profunzime la fiecare trei sau patru luni (procedeul ce se numește stripping) cu detergentul ULTRA STRIPPER diluat 1:20 în apa și folosindu-se o mașină de spălat aspirat sau monodisc.


Echipamente recomandate:

Echipamente recomandate pentru întreținere granit suprafețe mari


Renovarea

Din cauza traficului intens pe care pardoselile îl suporta, suprafața poate fi deteriorata prin acțiunea abraziva a nisipului și impuritatilor, incaltarilor, trollerelor, prafului, mutării inadecvate a moblierului etc. 


Problemele cele mai obișnuite sunt arsurile chimice, zgârieturile și matuirea.

In functie de cat de serioasă este deteriorarea se poate reda aspectul original al pardoselii folosindu-se soluțiile potrivite, consumabile și o mașină monodisc.


Cum se restaureaza stralucirea pierdută

Indiferent de cat de atent sunt respectate toate măsurile de protectie, orice suprafață traficata va pierde mai devreme sau mai târziu o parte din luciu din cauza acțiunii abrazive a diverselor particule.

Actiunea abraziva este similară unui smirghel ce deteriorează suprafața pentru ca îndepărtează microni din material, astfel încât lumina nu mai este reflectata cum trebuie și suprafața apare matuita.

Aceste deteriorari fac astfel încât pardoseala sa para terna și decolorata; situația nu poate fi rezolvată doar cu produse de întreținere normala. 

In asmenea cazuri este necesar sa se utilizeze GELUL DE LUSTRUIT EUREKA pentru granit, care printr-o singura operațiune reda strălucirea pietrei. 


Mai întâi se spala foarte bine suprafața folosind o mașină monodisc echipata cu padul potrivit pentru a îndepărta murdăria, reziduurile de ceruiri anterioare și protectivi aplicați anterior (recomand decapantul ULTRA STRIPPER).

Se clateste foarte bine și se usuca pardoseala cu un aspirator pentru lichide. 

S toarnă o cantitate mică (cca. 30 gr.) de EUREKA GRANITE direct pe pardoseala, sub discul de fibra naturala, se umezește ușor cu apa și apoi se  lucrează cu mașina monodisc (viteza 150-230 rpm) cântărind minim 30 kg (sau cu o mașină de polishat) operând pe câte 1-2 m2 din suprafata. 

Se nebulizeaza sau se toarnă apa în cazul în care gelul se usucă prea rapid pe parcursul operațiunii. Se distribuie produsul în mod uniform și se lucrează pe suprafață pana ce EUREKA s-a uscat și pana ce s-a obținut nivelul de strălucire dorit.


Padurile FIBRALUX sau DIAZONE sunt ideal pentru aceasta operatiune.

Ai la dispoziție diverse granulatii, de la #1 la #7; alegerea granulatiilor corespunzătoare se face după evaluarea gradului de deteriorare a suprafetei.


Echipamente recomandate:

Echipamente recomandate pentru renovare granit


Taguri:

Comentarii