Cum se curata o piatra de mormant

Cum se curata o piatra de mormant

Se spune că murim cu adevărat nu atunci când medicul notează ora decesului, ci atunci când ultima persoană dragă uită de noi. 

De aceea, comemorarea celor dragi trecuți în neființă este un moment de mare însemnătate spirituală. 

Îngrjirea monumentului funerar nu este doar o responsabilitate civică, ci și un prilej de amintire și meditație. 

Monumentele funerare sunt făcute să reziste zeci dacă nu chiar sute de ani. Totuși, de multe ori sunt executate din materiale fragile și prețioase, expuse acțiunii factorilor atmosferici ce le deteriorează în timp. De aceea operațiunile de întreținere trebuie să fie efectuate cu grijă și metode adecvate, altfel riscă să înrăutățească în loc să îmbunătățească situația monumentului funerar.


Dacă dorești să afli cum să întreții ca un profesionist un monument funerar urmează cei 11 pași pe care ți i-am indicat mai jos. 


Înainte să începi, un mic truc al profesioniștilor: fă câteva fotografii de tipul “înainte și după” la fiecare intervenție. Astfel, vei putea să-ți admiri munca, să capeți experiență și vei putea trimite fotografiile celorlalți membri ai familiei care nu au putut participa. 


1. În primul rând trebuie să stabilești când și cât de des poți efectua lucrări de întreținere a monumentului funerar. Unii specialiști recomandă curățarea monumentului funerar nu mai des de odată pe an. Nu suntem de acord. Într-adevăr, curățenia de profunzime poate fi efectuată odată pe an și va fi suficient. Dar, la fel ca în cazul întreținerii oricărei alte suprafețe, cel mai bine este să se intervină asupra eventualelor probleme cât mai repede posibil pentru a preveni deteriorarea materialului. Și probleme vor fi cu siguranță, suprafața situându-se la exterior, sub acțiunea directă a mediului înconjurător. De aceea, cel mai bine este ca mormântul să fie inspecționat de mai multe ori pe an, iar problemele cu potențial de agravare să fie tratate imediat ce au fost observate. În funcție de materialul din care este realizat mormântul, unele pete sunt foarte greu de îndepărtat dacă nu se intervine imediat. Excrementele de păsări pe pietrele calcaroase, urmele de rugină sau coloranți vegetali din frunze devin greu sau chiar imposibil de remediat dacă se intervine la câteva luni bune de la momentul producerii. 

Oricum, dacă timpul nu îți permite să intervii de mai multe ori pe an, cel mai bine este sa îți programezi lucrările de curățare și întreținere a monumentului funerar toamna. În acest fel la finalul curățării vei putea aplica o soluție protectivă care să apere mormântul de acțiunea umezelii și a ciclurilor îngheț-dezgheț în anotimpul rece. În plus, acesta va fi aspectuos și pregătit pentru Sâmbăta Morților. 


2. Trebuie să te informezi (dacă nu știi deja) din ce material este constituit monumentul funerar și cât de vechi este. Și acesta este un aspect foarte important pentru că unele materiale sunt mai rezistente decât altele. Unele pietre, contrar concepției generale, sunt chiar foarte fragile și au nevoie de îngrijiri speciale. Mormintele din mozaic, marmură, travertin și alte pietre calcaroase sunt mai sensibile la acțiunea umezelii (mai ales ploi acide) și a factorilor de mediu, deteriorându-se în timp. Sunt foarte frumoase dar au nevoie de un plus de protecție pentru a-și menține integritatea și aspectul. Granitul este mai rezistent și mai ușor de întreținut, dar prețul poate fi destul de ridicat. Orice substanță sau unealtă pe care o vei folosi la întreținerea monumentului funerar trebuie să fie compatibilă cu materialul din care acesta este realizat. 


3. Consultă întotdeauna prognoza meteo și alege o zi fără vânt puternic, însorită și caldă (cu temperaturi care să nu depășească totuși 25°C întrucât piatra înmagazinează caldura și poate atinge temperaturi mult mai ridicate, iar anumite procese și substanțe au nevoie de temperaturi pană în 30°C pentru a funcționa corespunzător). 

În cazul în care dorești sa aplici și un protectiv pe mormânt verifică la prognoza meteo ca in cele 48 de ore succesive să nu fie prevăzute ploi sau ninsori. În cazul în care începe totuși să plouă, întrerupe operațiunea și revino după (acoperă monumentul funerar cu o pelicula din plastic transparent dacă este nevoie). 


4. Pregătește toate cele necesare înainte. Vei avea nevoie de:

 • o găleată curată și rezerve de apă (cele mai multe cimitire au surse de apă funcționale în incintă),
 • o perie cu peri moi,
 • o periuță de dinți (pentru curățarea unghiurilor, zonelor greu accesibile și inscripțiilor),
 • o spatulă din lemn,
 • un burete,
 • detergent neutru special pentru piatră,
 • impregnant impermeabilizant de calitate, special pentru piatră,
 • soluții pentru îndepărtat petele și rugina de pe piatră dacă este cazul,
 • o pensulă curată pentru aplicarea tratamentelor,
 • soluție pentru curățat metalul și soluție antirugină dacă este cazul,
 • mănuși de protecție,
 • câteva cârpe vechi sau lavete,
 • saci de gunoi,
 • foarfeci și alte ustensile de grădinărit în cazul în care este vegetație prezentă pe monumentul funerar. 


5. Odată ajuns la mormânt, verifică starea acestuia din nou și în funcție de situație decide cât timp va trebui sa aloci procesului. Nu este bine să începi un proces de recondiționare și să trebuiască să-l întrerupi din lipsă de timp. Mai bine te întorci atunci când programul îți permite și realizezi întreaga lucrare “ca la carte”. 

Verifică dacă piatra prezintă fisuri care necesită reparații sau dacă prezintă pete. Ține cont ca s-ar putea să fie nevoie să lași să acționeze soluția de îndepărtat petele peste noapte și să revii a doua zi pentru a finaliza procesul.

Dacă dorești să aplici un protectiv impermeabilizant, ia în calcul că majoritatea acestor produse se aplică pe suprafața perfect uscată iar unele pietre sunt poroase și absorb multă apă în timpul procesului de curățare, deci s-ar putea să fie nevoie să revii a doua zi. 

Pentru curățarea unui mormânt recent sau bine întreținut câteva ore sunt totuși suficiente.


6. Începe prin îndepărtarea vegetației nedorite de pe mormânt și din împrejurimile acestuia.

În cazul în care sunt prezente vechi jerbe de flori, suporturi de lumânări sau alte obiecte, acum este momentul să le aduni și să le depozitezi într-un sac menajer pe care-l vei lua cu tine la plecare. 

În cazul în care sunt arbuști sau flori plantate pe mormânt, este timpul să le îngrijești și să le uzi. 


7. Apoi trebuie să verifici dacă  piatra funerară prezintă fisuri sau rupturi. În cazul în care sunt prezente trebuie sa decizi dacă starea acestora permite efectuarea de reparații sau respectiva parte trebuie înlocuită în cazul în care este prea deteriorată. Pentru lucrări de reparații, lipirea și chinuirea se va face cu un mastic special pentru piatră Bellinzoni. Ne poți trimite o fotografie cu monumentul respectiv pe adresa magtools@maertools.com și îți vom recomanda cel mai potrivit mastic în funcție de situație. Dacă fisurile sunt superficiale poți alege să nu le repari imediat, dar reține că odată compromisă integritatea monumentului funerar, este doar o chestiune de timp până când umiditatea și vegetația vor pătrunde în fisuri, provocând daune ireparabile.

În cazul în care piatra nu necesită reparații sau după finalizarea acestora, este momentul să îndepărtezi lichenii și mușchii. Aceștia se îndepărtează cu atenție, folosind racleta din lemn (niciodată obiecte metalice întrucât vor zgâria suprafața). Îndepărtează și orice alt depozit de materie organică sau anorganică. Acționează cu grijă, pentru că dedesubtul acestora s-ar putea să existe fisuri (care vor necesita la rândul lor reparații). 


8. Apoi udă bine întreaga suprafață a mormântului cu apă curată. Pregătește o soluție din 40 ml detergent neutru pentru piatră Bellinzoni Lem 3 la litrul de apă și spală bine întreaga suprafață a pietrei de mormânt folosindu-te de peria cu peri moi și de periuța de dinți pentru spațiile greu accesibile, vaze, înscrisuri și statui. Atenție! Nu lăsa niciodată ca soluția de detergent sa se usuce pe piatră. Spală bine imediat după aplicare și clătește cu apă din abundență la finalul procesului. 

În cazul în care monumentul funerar este din material poros, spală-l de jos în sus, pentru a preveni formarea de dâre de murdărie. Dacă este din granit bine lustruit sau gresie neporoasă, poți spăla crucea și monumentul de sus în jos.

În cazul în care piatra prezintă urme de rugină (de la coroane de flori, suporturi de lumânări, cuie ruginite etc.)  folosește gelul profesional pentru îndepărtat rugina de pe piatră Rust Remover Bellinzoni. Urmează întocmai instrucțiunile și dacă rugina persistă, repetă aplicarea.

Cel mai bine este să intervii periodic pe tot parcursul anului și să îndepărtezi orice obiecte metalice ar putea rugini pe suprafața pietrei și să folosești gelul Rust Remover Bellinzoni ori de câte ori este nevoie, înainte ca rugina să pătrundă în straturile de profunzime ale pietrei.  

Petele de grăsimi (de la ceara de lumânări, cel mai des) sau alte materiale organice / anorganice pot fi îndepărtate cu ajutorul pastei profesionale pentru piatră Spot Remover Bellinzoni. Respectă întocmai instrucțiunile și dacă este nevoie repetă aplicarea. Ține cont că pasta are nevoie de circa 8-10 ore ca să acționeze corespunzător, apoi trebuie îndepărtată. 

În cazul în care vizitezi frecvent mormântul și constați apariția de pete de rugină sau diverse substanțe cel mai bine este să le cureți imediat, local. Spală doar zona afectată cu apă și puțin detergent neutru Lem 3, apoi clătește. Aplică imediat soluția pentru îndepărtarea ruginei sau petelor. Astfel de intervenții efectuate la timp te pot scuti de cheltuieli și efort pentru lucrări de recondiționare efectuate de specialiști sau chiar pentru înlocuirea pietrei deteriorate. 

După îndepărtarea petelor curăță din nou zona cu apă curată. 

Atenție! Nu folosi niciodată soluții puternic acide sau alcaline pe pietrele de mormânt sau detergenți generici din comerț. 


9. Dacă dorești să aplici un protectiv profesional, trebuie mai întâi să aștepți ca suprafața să se usuce foarte bine. 

Merita efortul deoarece această etapă este foarte importantă: un impermeabilizant profesional va proteja piatra de umezeală, eventuale pete și acțiunea factorilor atmosferici (ciclu îngheț-dezgheț, radiații UVA-UVB etc.) prelungindu-i durata de viață. 

Dacă totuși te grăbești, alege impermeabilizatul Block D70 Eco Plus Bellinzoni, care poate fi aplicat inclusiv pe suprafețe umede, cu condiția ca acestea să fie curate. Protejează piatra de infiltrații de apă, grăsimi organice și anorganice și previne formarea de mucegaiuri pe suprafața tratată. 

Dacă decizi să folosești alt impermeabilizant, aplică-l cu ajutorul unei pensule doar atunci când piatra este perfect curată și uscată (șterge-o preventiv cu o lavetă pentru a îndepărta orice urmă de praf ce s-ar putea depune, zona fiind la exterior). 

În funcție de tipul de piatră, poți alege:

Idea HP Bellinzoni: impermeabilizant profesional hidrofug și oleofug ce protejează orice tip de piatră expusă la acțiunea factorilor de mediu. Este indicat pentru marmură, granit, mozaic, sandstone, limestone, travertin etc. Rezistă la radiații UVA-UVB, îngheț-dezgheț și nu alterează aspectul pietrei. 

Strong 2000 Bellinzoni: impregnant profesional pentru pietre friabile (limestone, sandstone, tipuri de marmură și travertin fragile), are efect de consolidare a pietrei și de protejare a acesteia de factorii de mediu, inclusiv de ploile acide. Nu afectează culoarea pietrei. 

Idea Black Bellinzoni: dacă monumentul funerar este confecționat dintr-o piatră de culoare neagră aceasta poate sa se decoloreze în timp. Idea Black Bellinzoni este un protectiv profesional ce redă coloritul negru intens al pietrei, protejând-o de acțiunea factorilor atmosferici și mascând eventualele zgârieturi sau imperfecțiuni apărute. Se poate folosi inclusiv pentru granit lustruit foarte fin, ce poate da probleme de absorbție cu alți impermeabilizanți. Are proprietăți antistatice, suprafața tratată menținându-se curată mai mult timp. 

Idea Dark Bellinzoni: impermeabilizant profesional ce protejează și redă coloritul pietrelor de culoare închisă. Maschează micile zgârieturi și imperfecțiuni. Previne formarea de eflorescente saline și protejează piatra de acțiunea radiațiilor UVA și UVB.  

Atenție! Nu aplica impermeabilizantul in exces. Dacă ai constatat ca produsul nu este absorbit în totalitate, șterge reziduurile cu o cârpă curată. 

Atenție! Atunci când folosești produse de uz profesional, respectă întocmai instrucțiunile de pe fișa tehnică!


10. Nu uita de suprafețele metalice, dacă acestea sunt prezente. Dacă ai cruce, gărduț, mânere, felinare, șine ruginite, cel mai bine este să le cureți cu o perie cu peri duri și apoi sa aplici un convertitor de rugină precum Kelfer+. Acesta va proteja suprafața și ii va conferi un aspect îngrijit, negru lucios. Acoperă mormântul proaspăt curățat cu o folie din plastic în timpul aplicării Kelfer+ pentru a preveni murdărirea. In cazul în care sunt prezente suprafețe din inox sau alte metale neruginite, le poți curăța și lustrui folosind ceara profesională Lucido Metalli. Statuile si suprafețele din bronz (dar si inox si alte metale netede) se pot curăța și lustrui cu spray-ul special A2 Bellinzoni. 


11. Acum ai terminat cu întreținerea monumentului funerar și este momentul să aprinzi o lumânare pentru sufletul defunctului, să spui o rugăciune și să depui florile pe care știu sigur ce le-ai adus!

Taguri:

Comentarii