7 Trucuri pentru curatarea suprafetelor din marmura

7 Trucuri pentru curatarea suprafetelor din marmura

Nu exista material mai elegant decat marmura,  folosita de secole la realizarea unor spatii fabuloase, intre clasic si modern.

Fie ca este montata pe pavimente, pereti, blaturi de baie si bucatarie, backsplashuri, mobila sau obiecte decorative, aceasta piatra delicata, calcaroasa si deci poroasa este din pacate sensibila la pete, zgarieturi si arsuri chimice. Doar solutiile de curatare si intretinere speciale pot fi folosite in siguranta, fara sa riste sa-i stirbeasca frumusetea.

Desigur, in cazul in care suprafata ta din marmura prezinta probleme serioase este intotdeauna bine sa chemi un profesionist cu experienta. Dar totul porneste de la intretinerea de zi cu zi. Cu niste trucuri simple si putina atentie chiar tu, proprietarul pietrei, poti mentine aspectul nou si stralucitor al suprafetei. Daca este bine intretinuta, marmura este un material practic etern, de care se vor bucura si generatiile urmatoare.  

Continua sa citesti si iti vom impartasi toate trucurile de care ai nevoie, de la operatiunile de rutina si pana la tehnici de indepartare a petelor.

  1. Stai departe de substante acide

Nu folosi niciodata solutii de curatare agresive! Fiind o piatra calcaroasa, marmura este extrem de sensibila la acizi, dar si la substante puternic bazice. De exemplu folosirea unei solutii pe baza de clor pe un blat de marmura va matui suprafata si va forma pete opace. Evita si agentii de curatare abrazivi cum ar fi pudrele sau cremele abrazive si solutiile de curatat baia, rosturile, obiectele din ceramica sau gresie/faianta. Chiar si o solutie de curatare conceputa special pentru granit va fi prea puternica, intrucat granitul are o compozitie diferita, din siliciu, care este rezistenta la substante acide. In schimb, opteaza intotdeauna pentru solutii de curatare profesionale, concepute special pentru marmura (pot fi folosite si pe travertin, sandstone, limestone, onix). Pentru blatul de bucatarie sau baie iti recomandam kitul special Marmo Care System de la Bellinzoni, care iti usureaza munca deoarece, pe langa solutia de curatare profesionala Marmo Cleaner, vine si cu impermeabilizantul protectiv Marmo Protector si o solutie speciala care sa redea luciul suprafetei din marmura, Marmo Shine.

Pentru pavimente, poti folosi chiar si zilnic detergentul neutru Bellinzoni Lem 3 sau detergentul cu aditivi ce redau luciul suprafetei Bellinzoni Lava Lucida L&L.

 

  1. Tine Praful si nisipul la distanta

Curata pardoselile din marmura in mod frecvent – in special atunci cand observi ca s-a adunat praf sau alte impuritati pe suprafata. Particulele de praf, nisip, pietricele sunt extrem de abrazive si in timp vor matui suprafata din marmura, “mancandu-i” stratul superior lucios.

Pozitioneaza presuri si stergatoare la intrarea in casa ca sa-ti facilitezi munca. Acestea vor limita cantitatea de praf si particule care patrund in locuinta, deteriorand pavimentele din marmura.

Pentru a indeparta nisipul nu folosi matura, ci un mop plat din bumbac, uscat.

Daca preferi sa folosesti aspiratorul sau matura electrica, ai grija ca peria sau rotile sa nu zgarie sprafetele delicate.

De asemenea, nu folosi niciodata perii de pardoseala sau maturi cu peri rigizi.

Chiar daca initial nu vei percepe zgarieturile, acestea fiind uneori microscopice, in timp efectul de matuire va deveni vizibil si va trebui sa recurgi la tratamente profesionale pentru reconditionarea suprafetei.

 

  1. Mentine suprafata din marmura uscata

Dupa ce ai indepartat particulele de impuritati spala suprafata din marmura cu solutiile speciale recomandate la punctul 1. Fie ca solutia necesita clatire sau nu (consulta intotdeauna fisa tehnica si respecta dilutiile recomandate), intotdeauna termina procesul de spalare printr-o operatine de uscare. Pentru blaturi, mobila si pereti poti folosi o laveta, pentru pavimente ideal este un mop plat, curat si uscat. Uscarea pavimentului din marmura este un pas pe care multi il trec cu vederea, dar este foarte important. Marmura fiind un material poros, poate absorbi cantitati mari de apa, mai ales daca nu este impermeabilizata, ramanand cu un aspect inestetic. In cazul in care apa este puternic calcaroasa va lasa depozite sub forma de dare pe suprafata daca nu este stearsa. Ba mai mult, unele tipuri de marmura contin oxid de fier care, sub actiunea apei, poate forma pete de rugina.

 

  1. Trateaza imediat petele!

Ca in cazul majoritatii suprafetelor poroase, este foarte important sa te ocupi de eventualele pete imediat ce s-au produs. Cu cat astepti mai mult timp, cu atat acestea vor fi mai greu de indepartat pentru ca substanta va patrunde in straturile de profunzime. Daca ai varsat un lichid pe pavimentul din marmura, absoarbe-l imediat cu ajutorul unei lavete curate. Nu freca, pentru a nu intinde pata. Dupa ce ai absorbit, clateste imediat zona cu apa si detergent neutru pentru marmura Bellinzoni Lem 3 diluat conform specificatiilor, apoi mai clateste odata cu apa. Repeta de cate ori este nevoie, apoi usuca zona.  Daca nu ai observant imediat formarea petei sau dupa curatare au ramas oricum urme, va fi necesara folosirea unui tratament profesional pentru idepartarea petelor de pe marmura: Spot Remover de la Bellinzoni. Aplica pasta intr-un strat de 1-2 mm, acoperind intreaga suprafata a petei, apoi acopera totul cu un strat de celofan si lasa-l sa actioneze timp de 12 ore. Dupa aceea poti indeparta pasta cu ajutorul unei raclete si poti clati zona cu apa. Operatiunea poate fi repetata pana la disparitia completa a petei. Iti recomand ca, daca ai o suprafata din marmura sau orice alta piatra naturala sau chiar beton sa ai intotdeauna in casa un recipient de Spot Remover pentru a putea interveni imediat ce observi ca s-a produs o pata dificila.

Petele de rugina au o compozitie diferita. Pentru acestea foloseste Rust Remover de la Bellinzoni.

 

  1. Invata sa distingi intre pete si arsuri chimice

Pentru a trata corespunzator suprafata din marmura, trebuie sa stii ca exista o diferenta intre simple pete si arsurile chimice. Petele survin atunci cand o substanta intra in contact cu suprafata din marmura si o pigmenteaza intr-o culoare diferita de cea naturala, in general mai inchisa. Cu exceptia petelor calcaroase (prodse de exemplu de uscarea de apa calcaroasa  pe suprafata marmurei), petele vor altera doar culoarea, suprafata marmurei ramanand la atingere la fel de fina ca inainte de patare. Arsurile chimice in schimb survin la contactul dintre suprafata de marmura si o substanta acida sau puternic alcalina. In general vor avea nu aspect mai deschis la culoare decat marmura originala, mat si la atingere suprafata va fi mai aspra decat in zonele neafectate. Asta deoarece substanta agresiva a  corodat stratul superior al marmurei. Arsurile chimice necesita un alt tip de tratament, care nu mai este de curatare ci de reconditionare, subiect despre care voi trata intr-un articol viitor.

Un pont pentru adevaratii pasionati: exista substante care produc in acelasi timp pata si arsura chimica: sucul si zeama de fructe, cafeaua, vinul, chiar si unele produse cosmetice. Sic!

 

  1. Impermeabilizeaza intotdeauna suprafata

Fie ca alegi sa aplici un tratament pur impermeabilizant, cum ar fi Idea XC sau Idea HP de la Bellinzoni ori un consolidant protectiv cum ar fi Strong 2000, aplica intotdeauna un tratament pe suprafata din marmura. Acesta te va salva de multe sitatii neplacute, reducand riscul aparitiei petelor, facilitand curatarea si protejand piatra. Alege un produs profesional, care lasa marmura sa respire. Tine cont ca multe variante ieftine din comert nu fac altceva decat sa acopere piatra cu un strat de lac cu aspect plastic, care se ingalbeneste in timp si captureaza umezeala in interiorul pietrei, ceea ce in timp va provoca microfisuri. In cazul in care chemi un profesionist sa-ti trateze suprafata, asigura-te ca foloseste produse profesionale, de calitate. Daca tot ai investit intr-o suprafata din marmura, merita sa o mentii la splendoarea initiala!

 

  1. Trateaza urmele negre

In cazul in care suprafata ta din marmura este afectata de urme negre de cauciuc, cauzate in general de picioarele obiectelor de mobilier, poti folosi un truc ciudat, dar care functioneaza: frictioneaza zona folosind o minge de tenis!

 

 

Taguri:

Comentarii