13 Întrebări și Răspunsuri: Convertorul de Rugină

13 Întrebări și Răspunsuri: Convertorul de Rugină

Rugina este o problemă omniprezentă: de la mediul casnic la cel industrial și agricol, de la construcții la autovehicule, orice suprafață din fier sau aliaje ale acestuia poate suferi procesul de oxidare. Rezultatul acestui proces este ceea ce numim rugina, o peliculă inestetică și periculoasă deoarece, netratată, va coroda suprafața pâna la completa deteriorare a acesteia. 

Acest proces poate fi prevenit dacă obiectul feros este protejat încă de la început astfel încât sa nu intre în contact cu aerul și umezeala. 

Dar dacă rugina deja s-a instalat? Și în acest caz există o soluție salvatoare: Convertorul de Rugină KELFER+! 

Vrei sa afli mai multe despre această soluție și cum te poate ajuta sa scapi definitiv de rugină? Citește mai jos 13 Întrebări și Răspunsuri despre Convertorul de Rugină:


1. Care este diferența dintre un convertor de rugină și o soluție pentru îndepărtarea ruginei? Odată formată, rugina poate fi ori îndepărtată, ori transformată astfel încât să nu se extindă și să se stopeze procesul de corodare a suprafeței afectate. Îndepărtarea ruginei se poate efectua prin proceduri mecanice sau cu ajutorul unei soluții specifice. Doar că acest procedeu subțiază și mai mult stratul de metal feros și poate determina, în funcție de caz, accelerarea procesului de deteriorare a suprafeței. De asemenea, fără alt tratament, rugina oricum va reapărea. În loc sa îndepărteze rugina, convertorul de rugină se folosește de aceasta pentru a reacționa chimic, iar rezultatul este un strat protectiv inert. De aici și numele de “convertor”: acesta transformă practic rugina intr-o soluție de rezistentă. Astfel, efectul este dublu: rugina este eliminată și suprafața este protejată de reapariția acesteia. 


2. Pe ce suprafețe pot folosi convertorul de rugină KELFER+? Acesta poate fi folosit pe orice obiect din fier sau aliaje ale acestuia. Se poate folosi pe structuri din fier sau oțel, garduri, șine, scări, autovehicule (camioane, tractoare, autoturisme, biciclete și motociclete, nave, aeronave etc.), trailere, garduri, utilaje industriale și agricole, unelte și orice alt obiect sau structură din fier sau otel. Convertorul de rugină nu se folosește pe zinc, aluminiu, inox, cupru sau metale galvanizate. 


3. Cum se pregătește suprafața pentru aplicarea convertorului? O pregătire bună a suprafeței va permite convertorului de rugina să acționeze eficient și va duce la o calitate superioară a rezultatului. Va trebui să elimini solzii mari de materie ruginită cu ajutorul unei perii cu peri din metal sau plastic dur, cu o perie rotativă sau cu hârtie abrazivă (șmirghel). Astfel vei permite convertorului de rugină să ajungă la stratul principal de rugină și vei evita ca, desprinzându-se, solzii de metal ruginit să lase expuse zone fără convertor aplicat (unde rugina s-ar putea instala din nou). 

NU trebuie să încerci sa îndepărtezi complet rugina, pentru că reacția chimica pe baza căreia funcționează convertorul are nevoie de aceasta pentru a avea loc. 

Ai grijă să îndepărtezi orice urmă de grăsimi sau murdărie de pe suprafață (folosește un degresant precum Bellinzoni B-ENERGY-POWER) ca să nu apăra interferențe în reacția chimică dintre convertorul de rugină și rugină.

Clătește bine suprafața degresată și las-o să se usuce.

Dacă suprafața a fost în contact cu apa sărată sau se află intr-o zonă cu salnitru, clătește-o bine cu apă dulce și las-o să se usuce înainte să o tratezi cu un convertor de rugină.


4. Cu ce se aplică un convertor de rugină? Cea mai buna variantă este pensula, dar dacă suprafața este mare, folosește un trafalet. Exercită o ușoară presiune, astfel încât convertorul să acopere în totalitate suprafața. Orice zonă în care convertorul nu a fost aplicat devine o zonă vulnerabilă ce va slăbi rezistenta materialului, lăsând rugina sa pătrundă. 

Dacă suprafața este foarte mare, poți aplica soluția inclusiv cu un pistol de vopsit, cu mare atenție să acoperi bine întreaga zonă.

După aplicare, poți curăța echipamentele și uneltele cu apă călduță și săpun.


5. Pot dilua KELFER+? Nu, convertorul de rugină este gata de folosire și nu trebuie diluat. Ca să facilitezi aplicarea, pulverizează puțină apă curată direct pe suprafața de tratat. 


6. Pot refolosi produsul rămas în flacon? Da, în cazul în care acesta nu a intrat în contact cu suprafața ruginită sau cu unealta de aplicare. La orice aplicare, toarnă cantitatea de convertor într-un recipient de plastic sau ceramică și folosește-l de acolo. NU înmuia pensula direct în flaconul de convertor și nu turna convertorul care ți-a rămas înapoi în flacon. Altfel soluția din flacon va face reacție cu reziduurile de rugină și își va pierde eficiența, nemaiputând fi folosită ulterior.


7. Câte straturi de KELFER+ trebuie să aplic pe suprafață? Recomandăm aplicarea a cel puțin 2 straturi de Kelfer+ la interval de 12-24 de ore unul de celălalt, mai ales dacă suprafața prezintă denivelări și primul strat nu o poate acoperi uniform. Dacă totuși suprafața prezintă urme minime de rugină și este plană, un singur strat va fi suficient. 


8. Pot vopsi suprafața tratată cu KELFER+? Da, poți vopsi suprafața, preferabil la 12-24 de ore după aplicarea ultimului strat de Kelfer+. Totuși, NU folosi grund pentru metale în combinație cu Kelfer+.


9. În ce condiții pot aplica KELFER+? Cel mai bine este să nu aplici convertorul de rugină în caz de ploaie sau umiditate atmosferică ridicată. De asemenea, evită să-l aplici sub acțiunea directă a soarelui, mai ales la orele de vârf. Cel mai bine este să-l aplici în mediu uscat, ferit de lumina directă a soarelui, când suprafața are temperatura cuprinsă între 10 și 35 grade Celsius.


10. Pot folosi convertorul de rugină pe grătare, sobe sau cuptoare? Nu, convertorul de rugină aplicat pe suprafețe rezistă până la temperaturi de 90 grade Celsius, deci nu se va folosi pe suprafețe ce ating temperaturi majore.


11. KELFER+ este toxic? Nu, Kelfer+ nu degajă vapori nocivi si nu este inflamabil. Totuși, ca în cazul oricărui tratament chimic, este bine să îți iei măsuri de precauție, aplicându-l în spații bine ventilate și evitând contactul cu ochii și pielea, și desigur, evitând cu orice preț ingestia. Nu îl lăsa în zone în care au acces copiii sau animalele domestice. În cazul contactului accidental cu pielea, ochii sau mucoasele ori în caz de ingestie, adresează-te de urgență medicului. 


12. Pot folosi convertorul de rugină pe suprafețe ce intră în contact cu alimentele sau apa potabilă? Nu, convertorul de rugină nu est certificat pentru contactul cu alimentele sau apa potabilă. 


13. În ce condiții trebuie depozitat KELFER+? În ambalajul original, ferit de lumina directă a soarelui, în spații bine ventilate, cu temperaturi cuprinse între 10 și 25 grade Celsius.

Taguri:

Comentarii