Curatenie dupa constructor sau renovare - Ghid complet DIY in 25 de pasi

Curatenie dupa constructor sau renovare - Ghid complet DIY in 25 de pasi

Nicăieri nu-i ca acasă! 

Da, dar pentru ca o locuință sa devină “acasa”, ea trebuie să-ți reflecte gusturile, preferințele si stilul de viață. Si acestea se schimba în timp, deci “acasa” trebuie sa tina pasul cu schimbarea. 

Asa ai decis să-ți renovezi locuința sau, din contra, ai făcut pasul cel mare si ai construit o casa noua din temelii. 


FELICITARI!

Sigur ai făcut alegerea corecta și abia aștepți sa te bucuri de căminul tău primitor.

Dar înainte sa deschizi sticla de sampanie cu familia și prietenii, trebuie sa te asiguri ca locuința este impecabila, curata si nimeni n-ar ghici ca acum câteva zile roiau muncitorii, zumzaiau bormașinile si totul era plin de moloz. 


Fie ca vorbim de construcție sau de renovare, probabil te-ai concentrat în primul rând sa găsești niște profesioniști adevarati. Apoi sigur te-ai gândit mult la partea estetica, materialele pe care sa le alegi dar și costuri și timp de executie. Sunt șanse mari ca problemele de curățenie finala nici sa nu fi încăput pe lista, desi este bine să-ți planifici curățenia post constructor sau post renovare chiar înainte de începerea lucrărilor, ca sa nu devina un stres in plus chiar cand tu si familia incepeati sa rasuflati usurati ca totul s-a terminat (cu bine).


In afara cazului în care este specificat clar si inechivocabil în contract, constructorul nu se va ocupa de curățenia de după lucrari. Muncitorii probabil vor îndepărta doar bucățile mari de resturi de materiale de construcții si vor aspira, dar mai mult de atât … nu. Orice extra va trebui specificat în contract si va însemna costuri aditionale. Pe langa asta, construcțiile si curățenia sunt doua domenii diferite si este posibil ca echipa de muncitori nici măcar sa nu aibă pregatirea, soluțiile si echipamentele necesare, iar curatenia pentru care ai plătit în plus sa fie sub nivelul asteptarilor. 


O alta optiune este sa chemi o firma de curățenie. Aceasta prezintă avantajul ca iti va trimite personal calificat, cu echipamente si soluții de curățare profesionale. Vorbim de o echipa intreaga, organizata si cu experiență care va sti exact ce sa facă si va termina curățenia mult mai rapid decât ai putea-o face tu. Totusi, tine cont ca în general tarifele pentru curățenia post-constructor sunt mai ridicate decât cele pentru curățenia de intretinere sau chiar decât curățenia de profunzime, întrucât eforturile sunt mai mari si procedura mai complicata. Daca ai nevoie de o recomandare, scrie-ne și-ți vom indica niște specialiști serioși din zona ta.


A treia varianta este sa te ocupi personal de curatenie, dar tine cont ca vei avea nevoie de mult timp, energie, rabdare, dexteritate, soluții si echipamente speciale. 


La final, decizia este a ta si depinde bineînțeles de la caz la caz. 


Indiferent pentru ce varianta optezi, iti descriu mai jos pas cu pas operațiunile de efectuat.

Sunt multe, dar nu te speria, este posibil ca nu toate sa fie necesare în cazul tau.

Lista de mai jos ajuta ca punct de reper în cazul în care apelezi la profesioniști sau ca îndrumar dacă decizi sa te ocupi chiar tu: 


1. În primul rând trebuie sa știi ca efectuarea curățeniei post-constructor este diferită de efectuarea curățeniei obisnuite. Asta pentru ca materialele de construcții au compoziție si comportament diferit fata de murdăria obișnuita. Resturile de adezivi, ciment, praf de rigips, pilitura de metal, rumegus, nisip, var, vopsea, moloz, caramida, prafurile si pulberile emise de acestea se comporta diferit si au potențial de a produce mai multe probleme de sănătate oamenilor si animalelor si daune suprafetelor decât praful obisnuit. Acestea pot zgaria pardoselile si mobilierul, pot imbacsi tapiseriile, pătrunde în aparatele de aer condiționat si cauza probleme respiratorii. 


2. Așteaptă-te ca pulberile si resturile de materiale de construcții sa fi pătruns mai peste tot, chiar dacă ai instalat folie de protecție înainte de începerea lucrarilor. Din păcate etanșarea 100% a suprafetelor si obiectelor pe durata lucrărilor de renovare este mai mult o aspirație decât o realitate. 


3. Prin natura lor, pulberile ce rămân după lucrările de construcții se comporta diferit când intra în contact cu lichidele fata de praful obisnuit, lăsând dâre ce pot deteriora suprafetele si depuneri greu de îndepărtat. Sterge mereu aceste pulberi cu lavete si mopuri uscate. Abia după aceea poți șterge si cu o lavetă ușor umezita. Daca tot suntem la acest capitol, folosește lavete din microfibra întrucât sunt concepute special sa “captureze” praful si pulberile chiar si la uscat, fără sa le împrăștie din nou în atmosfera.


 4. Cand folosești produse chimice, efectuează întotdeauna un mic test preliminar pe o zona pe cât posibil ascunsa. În felul acesta eviti sa deteriorezi suprafața folosind produse nepotrivite si poți determina concentrația de produs ideala, precum si timpul de acționare. 


5. Daca locuința este noua si nemobilata curățenia va fi mult mai simpla.

Daca este vorba despre o renovare si o parte din mobilier a rămas în casa, probabil operațiunile vor fi mai complicate, întrucât mobilierul va trebui curățat si el, chiar dacă a fost protejat cu folie speciala.


6. Inainte de începerea operatiunilor de curățenie post constructor sau post renovare, du copiii, animalele de companie si plantele decorative sa stea timp de câteva zile (sau o zi, daca ai chemat o echipa si spatiul este relativ mic) la rude sau persoane de incredere. Astfel operațiunile de curățenie vor decurge mai ușor si mai sigur pentru toată lumea. 


7. Am vorbit deja despre potențialele pericole pentru sănătate legate de lucrul cu reziduurile de la materialele de constructii. De aceea este important sa te protejezi purtând mai ales masca, ochelari de protecție si mănuși, eventual un costum din material rezistent si încălțăminte adecvată. 


8. Deschide larg ferestrele pe cât ți-o permite anotimpul pentru a lasa praful sa iasă si mirosurile specifice materialelor de construcții sa dispara. 


9. Incepe curățenia propriu-zisă prin îndepărtarea resturilor de moloz, cuie, bucăți de gresie, rigips sau alte bucăți de materiale ce nu pot fi aspirate. Matura obișnuita s-ar punea sa aibă perii prea moi, așa ca folosește o perie specială de pardoseala. Deșeurile se depozitează sortate în saci de rafie si se debaraseaza la centrele de colectare specializate. 


10. Dupa aceasta operatiune, va trebui sa te ocupi în primul rând de indepartarea pulberilor. Asta va îmbunătăți imediat calitatea aerului si va evita zgârierea si patarea suprafetelor. 

Va trebui sa aspiri tot ce poate fi aspirat. Da, chiar si tavanul si peretii. Pulberile provenite de la materialele de construcții sunt inerte si se depozitează pe orice tip de suprafață. Păstrează aspiratorul la indemana pentru ca probabil va trebui sa aspiri de mai multe ori pe parcursul operațiunilor de curățenie. Foloseste un aspirator cu filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air), deoarece aspiratoarele comune nu sunt în stare sa capteze pulberile specifice post-constructor/renovare. 


11. Dupa ce ai aspirat bine poți sa îndepărtezi cartoanele si folia de protecție de pe pardoseala si mobila. Este bine sa nu le îndepărtezi încă de la început deoarece peria si aspiratorul pot plimba resturile abrazive pe suprafețe, zgariindu-le. 

Dupa ce ai îndepărtat folia, aspira din nou unde vezi ca este nevoie, inclusiv caloriferele (folosind accesoriul cu cap plat al aspiratorului si peria specifica din dotare). 


12. Daca deții un purificator de aer cu filtru HEPA, pune-l în funcțiune si schimba sau spală filtrele frecvent.


13. Cu un mop plat uscat sau o laveta uscata instalata pe un suport plat șterge tavanul si pereții. Cel mai bine este sa folosești mop sau lavetă din microfibra, intrucat captează mult mai bine pulberile decât o cârpă obisnuita. Tavanul se șterge cu o mișcare în forma de S strans iar pereții prin mișcări paralele, de sus în jos. Scutura lavetă afara de câte ori vezi ca s-a umplut de praf. 

Abia după ce ai șters bine cu lavetă uscata poți reveni dacă vei considera necesar si șterge  tavanul si pereții cu o lavetă din microfibra ușor umezita. Ca sa protejezi pe viitor suprafețele de depunerile de praf, pulverizează pe lavetă spray A-STATIK. Efectul antistatic face minuni. 

Atentie sa nu aplici prea multa forță cu laveta sau mopul si sa indepartezi din greseala varul sau vopseaua de pe pereți si tavan. 


14. Sterge cu o lavetă uscata (si apoi cu una ușor umezita în detersolvent Supernet dizolvat în apa) corpurile de iluminat. 


15. Șterge aparatele de aer condiționat, spală gratarele, spală sau schimba filtrele acestora si profita de ocazie ca sa aplici o soluție igienizata specială pentru a trata sau preveni formarea de mucegai. 


16. Șterge cu o laveta uscata ferestrele (la interior si la exterior), jaluzelele dacă au rămas montate, tâmplăria, oglinzile, intrerupatoarele, balustradele. 

Spala plasele de la ferestre. 

Acum este momentul sa îndepărtezi urmele de moloz întărit, ciment, vopsea, var, adezivi de pe suprafetele verticale cum ar fi pervazurile, ferestrele, oglinzile, tâmplăria, instalațiile electrice, instalațiile sanitare etc. 

În funcție de suprafața de curățat, urmele de ciment se îndepărtează cu un detergent acid cum ar fi Bert 27 sau Detergres OK. Mai întâi trebuie sa razuiesti cat se poate din ciment sau moloz cu o perie sau o racletă de metal sau lemn. Iti trebuie răbdare si îndemânare dacă folosești racletă metalică deoarece, în afara de klinkerul de calitate, nu am văzut suprafață, oricât de rezistenta, care sa nu poate fi zgâriată dacă “meseriașul” este suficient de neatent si atinge suprafata de curatat cu lama. Dupa aceea, poți aplica detergentul acid dacă suprafață este din: ceramica, granit dur, gresie, faianță, klinker, gres portelant. 

NU aplica acizi pe marmura, travertin, onix, microciment, inox si metale în general (exceptand Disincrostante Strong care nu ataca suprafețele metalice), plastic, suprafețe lacuite, lemn sau alte materiale delicate. Acestea trebuie protejate extrem de bine înainte de renovare iar dacă incidentul s-a produs totuși va trebui sa șlefuiești foarte ușor cu un burete abraziv înmuiat în spuma dezincrustanta KIT, cu grija sa nu zgarii suprafața. 

Cand folosești soluții acide (de fapt orice produs chimic concentrat), pornește întotdeauna de la diluția minima recomandata, crescând gradual concentrația dacă nu ai reușit sa obții rezultatul dorit din prima. 

Este bine de știut ca, în functie de tipul si gradul de murdarie, tratamentele au nevoie de timp pentru a acționa, deci îmbibă o lavetă în soluție si tine-o presata pe suprafață câteva minute verificând din când în când rezultatul. Daca suprafață nu este delicata (un pervaz din granit dur), poți folosi si un burete abraziv. 

Daca ai de îndepărtat etichete, aplica o lavetă îmbibată în Supernet (variaza diluția în funcție de cât de rezistent este adezivul) si las-o sa acționeze câteva minute, apoi frictioneaza pana când zona este curata. Aceasta operațiune este foarte importanta mai ales pentru geamuri si oglinzi, care sunt rezistente la solvenți dar se pot zgaria usor. Oricum, Supernet poate fi folosit inclusiv pe suprafetele lăcuite.

Daca au rămas urme de adezivi puternici, acestea pot fi îndepărtate cu No Stick. 

Urmele de vopsea pot fi îndepărtate de pe suprafete foarte ușor cu No Graf Gel (care permite o aplicare ușoară inclusiv pe suprafețe verticale), dar adu-ti aminte sa efectuezi o proba preliminara pe o mică porțiune.

Geamurile, oglinzile, panourile de la cabina de dus (dupa ce le-ai șters ușor cu laveta uscata) se curata cu o lavetă speciala (cu țesătură plata) si un produs cum ar fi B 3 Action Doccia (care indeparteaza urmele de sapun si calcar si actioneaza ca bariera de protectie pentru suprafetele tratata) sau, în lipsa, cu arma secreta a bunicii, oțetul. 


17. Curata bine clanțele tuturor ușilor si ferestrelor cu un detergent igienizat cum ar fi Igiensan. 

Curata bine toate întrerupătoarele cu același produs sau cu ce alt detergent igienizat ai la indemana. Atenție! Nu pulveriza lichide direct pe întrerupător. Aplica o cantitate mică pe o lavetă curata apoi șterge bine cu aceasta. 

Sterge toate ușile. Dacă acestea sunt din lemn nelacuit, folosește doar o lavetă uscata. Dacă sunt din alte materiale, după laveta uscata poți folosi o lavetă umezita cu Deoclean Multiuso. Acest produs le va lasă curate si strălucitoare deoarece are aditivi speciali pentru lustru.

Curata toate dulapurile (inclusiv uși, balamale si manere) atât la interior cât si la exterior folosind (dupa ștergerea uscata) același Igiensan (tot insistam cu el, dar chiar functioneaza: curata, igienizează si poate fi folosit inclusiv în bucatarie pentru ca nu este periculos si-l poti alege in varianta fara parfum). 

Nu uita sa cureți partea superioara a dulapului!


18. Spala faianta si obiectele sanitare de ceramica din baie si bucătărie cu Detergres OK. Ai grija ca detergentul acid sa nu atingă robineții sau alte suprafețe delicate. Dacă nu vrei sa risti, folosește Disicrostante Strong (nu va deteriora metalele dacă le atingi din greseala).


19. Daca ai un blat din marmura, granit sau alte pietre naturale în baie sau bucatarie, curata-l folosind un produs ecologic si certificat pentru contactul cu alimentele, dar special pentru piatra cum ar fi B Refresh Top sau Listo. 

În cazul în care sunt netratate, aplica un impermeabilizant special pentru piatra. Aceasta operațiune este extrem de importanta și-ți va proteja blatul de pete de alimente sau băuturi în bucătărie si va evita absorbția de apa în baie. Alege un impermeabilizant sigur pentru sănătate si certificat pentru contactul accidental cu alimentele cum ar fi Idea HP (efect natural perlant) sau Idea XC (efect umed strălucitor) de la Bellinzoni.  


20. Curata electrocasnicele ce au rămas în locuință pe durata renovării. Poți folosi Supernet pentru exteriorul acestora. De obicei frigiderul, masina de spalat rufe si masina de spalat vase, cuptorul traditional si cuptorul cu microunde se inchid etans si nu va fi nevoie sa le cureti la interior cu aceasta ocazie. Probabil va fi nevoie totusi sa cureti sau sa schimbi filtrul hotei. 

 

21. Curata obiectele metalice cum ar fi robinetii, manerele, balustradele cu detergentul-ceara B 3 Action Inox. Acestea vor rămâne strălucitoare si protejate. 


22. Folosind peria specială, aspira foarte bine toată tapiseria din casa: canapele, fotolii, saltele, perne decorative etc., chiar dacă acestea au fost acoperite cu folie protectiva. Procedează la fel cu mochetele sau covoarele care au rămas în casa pe parcursul lucrarilor. Daca deții obiecte de mobilier din piele naturala sau artificiala, curata-le si ingrijeste-le cu o solutie profesionala cum ar fi Pulitore Pelle. Oricum, aspira-le ușor inainte ca sa te asiguri ca nu au rămas pe undeva resturi de materiale de construcții care, ai ghicit, vor zgaria pielea.  


23. După ce ai aspirat din nou pardoseala, spal-o bine cu o soluție adaptata materialului respectiv. Excepție fac pardoselile din lemn netratat, care nu se spala, doar se aspira si se șterg. 


24. Dacă este cazul, curata bine rosturile dintre plăcile instalate pe pardoseala si pereți cu GTX Bellinzoni. Dacă dorești sa le si protejezi, aplica o vopsea specială pentru rosturi sau impermeabilizeaza-le cu sigilantul B Pro Joint, folosind o pensula de mici dimensiuni. Astfel vei evita acumularea de murdărie si umezeala si aspectul odios de rosturi murdare. 


25. Daca pardoseala este din microciment sau beton, o poți impermeabiliza cu protectivul special Sigit sau Turapor. Dacă este din piatra naturala, din punct de vedere calitativ, cea mai buna opțiune este Idea HP (efect natural perlant) sau Idea XC (efect umed strălucitor) de la Bellinzoni.Et voila! Acum poti aduce inapoi copiii, patrupezii, plantele, mobilierul nou si poți începe sa organizezi petrecerea de bun venit în casa noua (sau renovata). Speram ca acest ghid ți-a fost de ajutor si, dacă ai nevoie de consultanta, te așteptăm în comentarii sau prin email la adresa magtools@maertools.comTaguri:

Comentarii